Υλικά:
πηγές: http://www.sintagespareas.gr/
- 17-18 τετράγωνα κομμάτια χοντρόφλουδα καθαρισμένα φύλλα καρπουζιού
- 3-4 κουταλιές ασβεστόσκονη
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- βανίλια
- χυμό λεμονιού
- Καθαρίζεται και κόβετε τα φύλλα του καρπουζιού σε τετράγωνα κομμάτια
- Τα ρίχνετε σε λεκάνη στην οποία έχετε βάλει το νερό με την ασβεστόσκονη και τα αφήνετε για 2 ώρες ενώ κατά διαστήματα το ανακινείται.
- Τα βγάζετε, τα πλένετε πολύ καλά και τα βάζετε να βράσουν σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό.Αφού μαλακώσουν (όχι να λιώσουν ) τα βάζετε σε κρύο νερό μαζί με το χυμό ενός λεμονιού και τα αφήνετε για 15 λεπτά
- Βάζετε σε άλλη κατσαρόλα τη ζάχαρη και τα 2 ποτήρια νερό και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του καρπουζιού μαζί με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού κι τα βάζετε σε δυνατή φωτιά.
- Αφού κοχλάσουν για 1 λεπτό τα κατεβάζετε και τα αφήνετε έτσι μέχρι την επόμενη μέρα.
- Ξαναβάλετε την κατσαρόλα στην φωτιά,προσθέτετε βανίλια και τα βράζετε.Το γλυκό είναι έτοιμο όταν ''δέσει'' το σιρόπι.
- Αφού κρυώσει το βάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
- Δεν ρίχνουμε την ασβεστόσκονη κατευθείαν στο νερό.Την βάζουμε πρώτα μέσα σε ένα σακουλάκι από λεπτό ύφασμα.
- Χρησιμοποιούμε τον ασβέστη που βρίσκουμε στα καταστήματα υλικών οικοδομής .
- Ο ασβέστης βοηθάει να γίνει το καρπούζι πιο ''σφιχτό''και τραγανό.
- Μην διστάζετε να χρησιμοποιήσετε ασβέστη!Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.Αλλά αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ασβέστη δεν χάθηκε και ο κόσμος! Μια χαρά γλυκό θα γίνει.
- Για να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι παίρνουμε ένα λευκό πιάτο και ρίχνουμε μία κουταλιά από το ζουμί και το βάζουμε στο ψυγείο για πολύ λίγο.Παίρνουμε ένα κουταλάκι και τραβάμε μια κάθετη γραμμή στο πιάτο με το ζουμί.Αν χωρίσει είναι έτοιμο ή βάζουμε μία σταγόνα στο νύχι μας αν σταθεί και δεν τρέξει είναι έτοιμο.
πηγές: http://www.sintagespareas.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου